Táncszínházi előadás szlovák nyelven magyar felirattal

Az előadás időtartama 90 perc szünet nélkül

 

„Zuhanok, zuhanok… Elvesztettem ezt a harcot, de becsülettel távozom, szeretem ezt a földet, szeretem ezt a népet… építsék a jólétüket! Úgy távozom, hogy nem érzek gyűlöletet irántatok… Örülök nektek, örülök nektek…”

Milada Horákovát igazságtalanul elítélték és kivégezték a kommunista Csehszlovákiában az 1950-es években lezajlott koholt politikai perek legnagyobbikában. Az úgynevezett szörnyeteg-perek célja az volt, hogy eltántorítsák az embereket az állami rezsim teljes kritikájától. A nagy per, más néven „a köztársaság elleni rosszindulatú összeesküvés tárgyalása Dr. Milada Horáková személyekkel”, több tucat kisebb per volt országszerte. A kegyelemkérés hiábavaló volt. Az akkori kommunista elnök, Klement Gottwald, az olyan világszemélyek ragaszkodása ellenére, mint Einstein, Churchill, Griffin bíboros, Russel és még sokan mások, június 24-én aláírásával megerősítette Milada Horáková halálbüntetését. 10 halálbüntetés, csaknem 50 életfogytiglan és egyéb börtönbüntetés, összesen több mint 7800 évre. Kitartásának és bátorságának köszönhetően Horáková a totalitárius hatalommal szembeni ellenállás szimbólumává vált.
Ezt a produkciót az alkotók mély tisztelettel ajánlják Milada Horáková lányának, Jane Kánskának, illetve az igazságtalanul meghurcolt Esterházy Jánosnak.

 

Főszerepben:
Milada Horáková – Alena Ďuránová a.h.
Bohuslav Horák (férj) – Sergii Jegorov

Szerző: Andrej Šoth
Rendező: Andrej Šoth

Díszlettervező: Jaroslav Daubrava
Jelmeztervező: Andrii Sukhanov
Koreográfus: Andrej Šoth
Dramaturg: Zuzana Mistriková
Zeneszerzők: Jonatan Pastirčák és Michael Kocáb

Jegyvásárlás: https://jegymester.hu/production/620717/jelen-let-fesztival-milada-horakova/62003359