Gyurity István, színész / Baja, 1970. 02.27.

Gyurity István mindig büszke rá, hogy hercegszántói, és horvát, méghozzá sokác! A Budapesti Operett Színház mellett, ahol mintegy tíz évet töltött operettek és musicalek társaságában, az életútja és karrierje szempontjából nem kevésbé jelentős szerepet tölt be a Pécsi Horvát Színház, a megalakulásától egészen napjainkig.

Módja volt eljátszani a vígjátékoktól a drámákig a klasszikusok egész sorát, például Molière Fösvény-ét, majd a Képzelt beteg Arganját Bagossy Lászlóval, vagy Mrozek Emigránsok c. remekét…továbbá magyar és horvát szerzők műveit. Sárosi István A gonosz című darabjának főszerepét, a Paraszthamletet vagy Thúróczy Katalin Valaha Saint Michelbenjét, a Könnyű erkölcsök c színmű főszerepét vagy Szikora János által színpadra álmodott Pál utcai fiúkból Geréb szerepét…

Ha pedig a zenés műfaj nincs jelen az életében, sosem ismeri meg közelebbről a Csárdáskírálynő Bóni grófját és Miska pincérét, illetve a kor előrehaladtával Feri bácsi alakját,  a Mágnás Miska Miskáját, a Bob herceg Pomponiusát vagy a Maga lesz a férjem elmegyógyászát, akit egykor a Kabos tett felejthetetlenné stb.

Különböző társulatok és színházak vendégeként a musicalek közül szívéhez nőtt a La Mancha lovagja, melynek Don Quijote-ját Pécstől az Eszéki Nemzeti Színházig, többször, több feldolgozásban is játszott.  Gerswin Crazy for you Lank Hawkins figurája 1997-ből emlékezetes számára Seregivel való megismerkedése okán. Az eszéki Nemzeti Színháznak köszönheti a Koldusoperát, melyben a Bicska Maxi szerepét játszotta.

Sokat köszönhet a Nemzeti Színiakadémiának és Tatár Eszternek, az Operett Színház Zenés Színészképzője (Akadémia) osztályfőnökének, Mikolay Lászlónak, aki gondját viselte, mentorainak Vámos Lászlónak, Szinetár Miklósnak és Németh Sándornak, hogy a mesterségre megtanították és hittek benne.

Gyurity István azon fáradozik, hogy az autentikus horvát népzenét (starogradske pjesme) életben tartsa Magyarországon, talán így átörökítve azt a jövendőnek. Horvátországban is felfigyeltek rá egy fesztiválon. Azóta gyakori vendége a Tv által is közvetített vukovári karácsonyi koncerteknek, valamint a „Lijepom našom” c. szórakoztató televíziós műsorsorozatnak, melyben időről időre énekesi képességeit veti latba.

Arra is jut ideje, hogy filmezzen az éppen aktuális sorozatokban (Drága örökösök), szinkronizáljon, reklámfilmeket készítsen, vagy éppen hangja legyen egy kereskedelmi tv csatornának, miközben az általa megálmodott „Operett Szalon” név köré csoportosulva színtársaival az operett hírnevét öregbíti külföldön, magyarországi színi társulatokkal ( Pécsi Horvát Színház, Magyar Zenés Színház, Rátonyi Róbert Színház, Turay Ida Színház, Múzsák Társulat, Pesti Művész Színház) és zenészeivel járja az országot, soha ki nem hagyva Bácskát,  Drávamentét vagy a távolabb eső Grádistyét sem.

A budapesti Arcusfest elnevezésű színházi fesztiválon Ephraim Kishon: Házasságlevél c darabjában, Robert Knoll szerepével a legjobb alakításért járó díjjal jutalmaztak 2009-ben.

 

A teljesség igénye nélkül kiemelnénk a következő szerepeit:

musicalokat: Bertolt Brecht-Kurt Weill: Koldusopera (Bicska Maxi-Macheath); Wasserman-Leigh: La mancha lovagja (Cervantes-Don Quijote); Thúróczi K.- Arany T. Keszekusza varázspálcája (Keszekusza); Gershwin: Crazy for you (Lank Hawkins); Lévay-Kunze: Elizabeth (Rauscher bíboros);Lakner Artúr: Édes mostoha (Safranek); Erich Kastner: A két Lotti (Ludvig Pálfy); Thúróczy K. – Arany T.: Alice csodaországban, Kincskereső kisködmön..,

operetteket: Kálman I.: Cirkuszhercegnő (Sergius Wladimir); Kálmán I.: Montmartrei ibolya (Florimond);  Kálmán: Csárdáskirálynő (Bóni gróf / Miska pincér / Feri bácsi); Ábrahám: Bál a Savoyban (Celestin);  Lehár: Víg özvegy (Nyegus),(Cascada / Raul St. Brioche);  Szirmai A.: Mágnás Miska (Miska /Pixi gróf/Mixi gróf); Ifj. Johann Strauss: Bécsi vér (Miniszter); Lehár: Luxemburg grófja (Worchester) Huszka Jenő-Martos Ferenc: Bob herceg (Pomponius); Huszka J.-Martos F.: Lili Bárónő (Malomszegi); Márkus A.-Nóti K.-Nádasi L.-Nemlaha Gy.: Maga lesz a férjem (Dr Szabó)…

drámákat: Moliere: Képzelt beteg (Argan); I. Brešan: Paraszthamlet (Simurina); Moliere: A fösvény (Harpagon);  Sárosi I.: A gonosz ; Thuróczy K.: Valaha Saint-Michelben;  Karagics: Az elvált ; G. Vitez: A hó kék színe (  Udvari bolond); N. Coward: Magánügyek (Oliver); P. Budak: Gombolyag (Josina-Joso); M. Gavran: Vidáman, négyesben ; Slawomir Mrožek: Emigránsok (XX); Mujičić-Senker-Škrabe: Trenk báró  (Königseck); A. Karagics: Becsületes csaló (Marko Gugics); Josip Cvenić: Szex és éhség (Toni); Ephraim Kishon: Házasságlevél (Robert Knol), A.P.Csehov: Rózsáim pompásan virágoznak (Csehov); Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk (Geréb); A.P. Csehov: Leánykérés, A medve; M. Gavran: Felszarvazottak (Simon) Krleža: Filip Latinovitz hazatérése (Lipach)…Nino Manfredi-Nino Marmandoino: Könnyű erkölcsök (Armando); M. Gavran: Feleségem férje (Kreše)…

Jegyvásárlás: https://jegymester.hu/production/620718/jelen-let-fesztival-gyurity-istvan/62003360